top of page

praktische informatie

Hier vindt U antwoorden voor vaak gestelde vragen. Voor meer infomatie, kunt u steeds contacteren via het contactformulier of mail.

Wie kan meedoen?

Elke boer uit Nederland of Vlaanderen kan deelnemen als hij/zij runderdrijfmest, op zijn/haar bedrijf produceert.

pexels-tom-fisk-1483880.jpg

Wanneer wordt de mest bemonsterd?

De mestmonsters worden genomen door adviseurs van CO2L farming, Agrosymbio of de VBBM bij bedrijven die zich via het online invulformulier aangemeld hebben, en alle nodige gegevens hebben aangeleverd. De monsters worden verzameld in de periode tussen 1 februari en 22 maart 2024.

Przechwytywanie2.JPG

Wat wordt onderzocht?

We laten volgende metingen doen door ALNN:

  • een gangbare drijfmest analyse met droge stof, as, organische stof, totaal stikstof, ammoniakale stikstof, organisch gebonden stikstof, fosfaat, kali, zwavel, natrium, calcium en magnesium.

  • pH, EC en redoxmetingen, met berekening van zuurstofdruk rH2.

  • Ammoniak en Waterstofsulfide Emissie Potentieel

kleverigheid_edited_edited_edited_edited

Wat is goede mest?

Top mest is vooral een goed voedsel voor het  bodemleven, dus bevat geen gif, gaat niet rotten, stinkt ook niet, maar gaat fermenteren. Goede drijfmest bevat voldoende koolstof om zoveel mogelijk stikstof organisch te binden (hoge C/N verhouding).

pexels-stef-vanbroekhoven-6628126.jpg

Wie beslist wat de beste mest is?

De beslissing welk mestmonster de titel van top mest verdient, wordt genomen door een commissie van deskundigen, verbonden aan de Stichting CO2L farming. In zijn boek "bodemvruchtbaarheid, een zaak van biologisch denken" gaf dr Rush ruim  jaar geleden al aan dat mest met veel NPK, maar waar nauwelijks microben in groeien als weinig waardevol beoordeeld moet worden, maar mest met weinig NPK, waar veel leven in ontwikkelt, als uiterst waardevol. We moeten dus af van de eenzijdige NPK benadering als we het over kwaliteit van organische meststoffen hebben.

brede achtergrond org forest1 (2).png

Hoe wordt de beste stikstofbenutting bepaald?

De beste stikstofbenutting wordt berekend door een massabalans te maken van hoeveel bemest werd en hoeveel geoogst werd. Dat kan niet zonder voeranalyses van Eurofins voor elke snede. Voor de Nederlandse deelnemers gebruiken we daarvoor de gegevens uit de kringloopwijzer

pexels-karolina-grabowska-4608991.jpg

Wanneer gaat de prijsuiteiking door?

De prijzen worden uitgereikt tijdens een studiedag top mest - top bemest, die naar verwachting doorgaat in de eerste week van juli. We willen eerst alle analyses en gegevens over rantsoen, melkureum en wat er nog in de put kwam buiten poep en pis grondig analyseren. Zo krijgen we een goed beeld van welke factoren de mestkwaliteit verbeteren.

editie 2023.JPG

Gaat de top mest wedstrijd ook in 2025 nog eens door?

We hopen dat de top mest - top bemest wedstrijd een succes zal worden en herhalen dat ook graag elk jaar, indien mogelijk. Vanaf 2025 gaan we ook een extra prijs uitreiken voor bedrijven die de grootste vooruigang hebben geboekt ten opzichte van het jaar voorheen. Dus als u dit jaar weet dat u geen goede mest hebt, is het ook de moeite om mee te doen. Het is makkelijker om rottende stinkende mest te verbeteren als van goede mest nog betere mest te maken.

_DSC0583 copy3.jpg

Hoeveel kost deelname aan de wedstrijd?

Deelname aan de wedstrijd kost 400 euro per monster. Voor Nederlandse bedrijven zijn er mogelijkheden via enkele projecten of via toeleveranciers. We bekijken dan voor elke individuele aanmelding wat er mogelijk is qua financiering. Nieuwe sponsors kunnen zich nog aanmelden via topmest.wedstrijd@gmail.com of het contactformulier

pexels-mirko-fabian-11996945_edited.jpg
bottom of page